Ukryta spiżarnia w kuchni – jak zaaranżować?

Bez wątpienia spiżarnia spełnia niemal w każdym mieszkaniu niezastąpioną strefę magazynową. Zarówno artykuły spożywcze, jak i przetwory oraz wszelkiego rodzaju kuchenne akcesoria niekoniecznie muszą być wyeksponowane. Marzeniem wielu osób jest wręcz posiadanie malutkiej schowka, który pozwoli na ukrycie rzeczy, które nie powinny być wystawione na światło dzienne w pomieszczeniu kuchni. Zatem podpowiadamy, w jaki sposób można zaaranżować miejsce do przechowywania – ukryta spiżarnia w kuchni.
Ukryta spiżarnia w kuchni – podział i panowanie nad przestrzenią
Dzielenie i rządzenie przestrzenią to podstawowa zasada, która powinna kierować każdym, kto chce efektywnie przechowywać swoje zapasy. To podejście, które sprzyja nie tylko estetyce, ale także uporządkowaniu i łatwości dostępu do naszych kulinarnych skarbów. Niech więc każdy pusty zakątek czy niewielka szafka stanie się przemyślanym elementem organizacji naszej osobistej, nawet jeśli miniaturowej, spiżarni.
Zalety ukrytej spiżarni w kuchni
Podręczna spiżarnia ułatwia funkcjonalne korzystanie z niej. Przygotowywanie posiłków często jest ograniczone czasem. Posiadanie w zasięgu ręki niezbędnych produktów, pozwala na zaoszczędzenie czasu. Nade wszystko za każdym razem ułatwia odkładanie i chowanie zarówno artykułów spożywczych, jak i akcesoriów. Tym samym poprzez częste korzystanie z podręcznej spiżarni kontrolujemy stan żywności. Szczególnie warzywa i owoce podczas przechowywania ulęgają zepsuciu. Tym samym malutkie szafki nie pozwalają na gromadzenie dużych zapasów żywności.
Jak stworzyć spiżarnię w kuchni, kiedy nie mamy na nią miejsca
Stworzenie namiastki spiżarni w niewielkiej kuchni wymaga przede wszystkim dobrego planowania. Przyjrzyjmy się najpierw posiadanej przestrzeni i zastanówmy się, jak możemy ją optymalnie wykorzystać. Czy są niewykorzystane nisze, które można by zagospodarować jako miejsce na półki? A może wystarczy dokupić kilka organizerów do szafek, aby lepiej uporządkować posiadane zapasy?
Szafki w zabudowie kuchennej
Aktualne trendy aranżacji kuchni wskazują na ogromną popularność kuchni zabudowanej. Nade wszystko nie należy przeznaczać najwyższych szafek do przechowywania przetworów bądź warzyw i owoców przeznaczonych do dłuższego spożycia. Zdecydowanie powinny to być szafki, do których dostęp jest bezpośredni i nieutrudniający wyjmowania lub chowania różnych artykułów.
Właściwie urządzona strefa magazynowania w domu ułatwi ogólne funkcjonowanie kuchni, a tym samym zapobiegnie marnowaniu żywości. Wielkość spiżarni nie odgrywa tu znaczenia. Narożna szafka w formie wąskiego wysokiego słupka rewelacyjnie spełni funkcję malutkiego podręcznego magazynku. Warto zdecydować się na zamontowanie w niej półeczek, a nawet szuflad. Dzięki temu łatwiej utrzymać porządek i przejrzystość poszczególnych artykułów. Przetwory w słoikach należy ustawiać zawsze wyżej. Zaś świeże warzywa zawsze w zasięgu ręki. Taki sposób przechowywania pozwoli na bieżące ich uzupełnianie oraz sprawdzanie ich przydatności do spożycia.
Szafki cargo boczne
Dla utrzymania porządku zarówno w małej, jak i w kuchni o znacznej powierzchni sprawdzają się wysuwające szuflady albo cargo. System umożliwiający całkowite wysunięcie szafki ułatwia dostęp do wszystkich zgromadzonych zapasów. Decydując się na tego typu spiżarnię, niemal wszystkie artykuły są w zasięgu ręki. Systemy organizacji bądź zamontowanie specjalnych relingów i wkładów, umożliwią prostą selekcję produktów.
Dzięki nowatorskim rozwiązaniom notoryczne wysuwanie szafki nie powoduje przesuwania i przewracania umieszczonych przedmiotów lub żywności. Tego typu kuchenne meble dostępne są, jako gotowe do złożenia samodzielnego w różnych wymiarach. Można je nabyć w zestawach bądź pojedynczo.
Aranżacja kuchni z wyspą
Aranżacja kuchni z wyspą idealnie sprawdza się, jako malutka spiżarnia na niezbędne artykuły. W zasadzie funkcja blatu ogranicza się do miejsca przeznaczonego do przygotowywania i spożywania posiłków. Z kolei dolna część kuchennej wyspy daje wiele możliwości. Na ogół posiada ona wewnątrz półki, które zdecydowanie nadają się na przechowywanie żywności oraz wszelkich kuchennych akcesoriów. Na wyższym poziomie, powinny zostać umieszczone produkty, po które sięgamy częściej. Z kolei niżej warto poukładać przetwory bądź zapasy na późniejsze spożycie.
Modularne półki i wieszaki
Rozwiązaniem, które zyskuje na popularności, są modularne systemy półek. Pozwalają one na elastyczne dostosowanie miejsca przechowywania do własnych potrzeb, a także na łatwe modyfikacje w przyszłości. Będąc kreatywnym, można zauważyć, że nawet na najmniejszej ścianie lub w wąskim korytarzu między kuchnią a innym pomieszczeniem można umieścić półki.
Przezroczyste pojemniki i etykiety
Estetyka może iść w parze z praktycznością. Przezroczyste pojemniki nie tylko dobrze wyglądają, ale również pozwalają szybko zorientować się w tym, co mamy na stanie. Etykiety natomiast są nie tylko funkcjonalne, ale i mogą stać się ozdobą. Precyzyjny opis zawartości oraz data przechowywania to klucz do porządku i świadomego korzystania z naszych kulinarnych zapasów.
Ekologiczne podejście – mniej opakowań
W dobie dbania o środowisko warto również zwrócić uwagę na minimalizowanie ilości opakowań. Korzystanie z wielorazowych słoików i pojemników nie tylko sprzyja ekologii, ale również pozwala na lepszą organizację w naszej mini-spiżarni. To podejście, które przynosi korzyści zarówno dla naszych domów, jak i dla planety.

Aranżacja spiżarni w małej kuchni – porady i wskazówki
Warto zwrócić uwagę, aby ukryta spiżarnia w pomieszczeniu kuchni nie znajdowała się bezpośrednio przy grzejniku lub przy samej kuchence do gotowania. Urządzenia wydzielające wyższą temperaturę wpływają na stan produktów. Zwłaszcza świeżych owoców i warzyw. Ulęgają one szybciej zepsuciu i często nadają się tylko do wyrzucenia.
Szafki przeznaczone na spiżarnię, nie powinny znajdować się również przy wejściu do pomieszczenia kuchni. Ich częste otwieranie powoduje nieprzewidziane wypadki. Decydując się na spiżarnię w kuchni warto, aby zainstalować w szafce przeznaczonej na podręczny magazynek oświetlenie ledowe. Ułatwi to korzystanie z niej nawet w porze nocnej.
Co zamiast spiżarni w kuchni?
Brak miejsca na tradycyjną spiżarnię nie musi oznaczać rezygnacji z funkcjonalności. Istnieją innowacyjne rozwiązania, które mogą posłużyć za alternatywę dla spiżarni. Rozważmy na przykład montaż wąskich półek wewnętrznych w istniejących szafkach – to sposób na maksymalne wykorzystanie każdego centymetra przestrzeni. Suszarki do ziół i owoców umożliwiają przechowywanie plonów w suchym i kompaktowym formacie.
Wykorzystaj przestrzeń w nietypowych miejscach
Zamiast tradycyjnej spiżarni, pomyślmy o zakamarkach, które zazwyczaj pozostają nietknięte. Przedpokój, który często ogranicza się do roli wieszaka na ubrania, może skrywać elegancko wyglądające, wąskie regały na słoiki z przetworami. Z kolei wolne miejsce pod schodami to doskonałe miejsce na zabudowaną szafę, która może pełnić rolę spiżarni.
Wielkie możliwości kryją również meble wielofunkcyjne. Stół z ukrytymi szufladami, ławka z miejscem na przechowywanie pod siedziskiem, czy pufa z otwieranym wiekiem to przykłady rozwiązań, które mogą pomoc w przechowywaniu zapasów w małych mieszkaniach.
Kosze, skrzynie i pojemniki stają się nie tylko elementem dekoracji, ale przede wszystkim funkcjonalnym komponentem organizacji domowej spiżarni. Kosze z rattanu lub bambusa dodają wnętrzu naturalnego charakteru i mogą być umieszczone w różnych częściach mieszkania, nie tylko w kuchni.
Pokochaj minimalizm
Ostatnia, lecz równie ważna kwestia to minimalizm w posiadanych zapasach. Ograniczenie ilości przechowywanej żywności do realnych potrzeb sprawi, że nawet najskromniejsza przestrzeń może pomieścić niezbędne produkty. To zachęta zarówno do częstszego planowania zakupów, jak i do świadomego i przemyślanego korzystania z zasobów, które posiadamy.
Ukryta spiżarnia w kuchni – misja możliwa
Przygoda z tworzeniem namiastki spiżarni w kuchni, nawet tej najbardziej ograniczonej przestrzennie, może być nie tylko przydatna, ale i źródłem radości z posiadania unikalnie zaaranżowanego kąta z zapasami. Zastosowanie kreatywnych rozwiązań, jak modularne półki, wykorzystanie mebli wielofunkcyjnych, koszy i miejsc dotychczas niezagospodarowanych, potrafi zdziałać cuda.
Mała spiżarnia – duże możliwości
Niech ten artykuł posłuży jako inspiracja, by stworzyć w swoim domowym zaciszu miejsce, w którym każdy produkt ma swoją przypisaną przestrzeń, a funkcjonalność i estetyka współgrają ze sobą w harmonii. Pamiętajmy, że ograniczenia metrażu nie są przeszkodą, a jedynie motywacją do poszukiwania indywidualnie dopasowanych rozwiązań dla naszej przestrzeni kuchennej.

Zajrzyj do świata aranżacji, urządzania pomieszczeń, dekorowania wnętrz. Każdy wpis, każdy artykuł to nasza wiedza i doświadczenia, których głównym zadaniem jest dostarczenie Wam praktycznych porad, niebanalnych rozwiązań i inspiracji. Mamy nadzieję, że choć w minimalnym stopniu pomogą.